kedd, január 16

Mi lesz veled Körönd 3?


2006 végén futótűzként terjedt el a házban a hír - nem először az utóbbi években -, hogy most már biztos: az IKV eladja a fejünk fölül a tetőt, mehet, ki merre lát... Lakótársunk, Dr. Halász ügyvéd úr sebtiben levelet fogalmazott és küldött el a KVI vezetőjének, hivatalos tájékoztatást kérve.

Több mint egy hónap telt el azóta, de válasz nem érkezett. Viszont időközben egy másik, előszőr szintén rémhírnek gondolt információról bebizonyosodott, hogy nagyon is valós tartalmú volt: ki-ki megkapta januári lakbérszámláját: mintegy 150 százalékos emelést érvényesített az állam. (Ennyi pénzért már igazán vehetnék a fáradtságot, hogy megválaszolják levelünket!)

Ebben a helyzetben gondoltuk úgy néhányan, hogy lépnünk kellene. Hogy mit? Erről szól az alábbi levél, amelyet igyekszem gyorsan sokszorosítani és eljuttatni minden lakótárshoz.

Megjegyzem, hogy ezt a blogot (hálónaplót) eredetileg 2005 novemberében indítottam el, de valahol elakadtam vele, most próbálok újra életet lehelni bele. Tudom azonban, hogy ez csak akkor sikerülhet, ha Önök, az Andrássy út 88-90 lakói segítenek. (Azt, hogy hogyan írhat Ön is ebbe a közösnek gondolt blogba, elmagyarázom szívesen mindenkinek, aki segíteni akar, és küld egy emailt nekem az izsakp@yahoo.com mailcímre.)


Tisztelt Lakótárs!

Házunk hányattatott sorsa egyes hírek szerint fordulóponthoz ért: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság állítólag értékesíteni akarja az épületet egy beruházónak, úgy, hogy bennünket, bérlőket kész helyzet elé állítana.

Néhányan a lakók közül úgy gondoljuk, hogy ezt meg kell akadályozni, és el kell érni, hogy amennyiben a házat eladják, a bérlők élhessenek véleményünk szerint fennálló elővásárlási jogukkal, illetve, ha egy bérlő nem tudja, vagy nem óhajtja megvásárolni bérleményét, akkor ő a lehető legkedvezőbb feltételek mellett maradhasson bérlő vagy adhassa vissza bérleményét.

Ahhoz, hogy a tulajdonossal (KVI) a siker reményében léphessenek fel a bérlők, meglátásunk szerint célszerű tisztában lenni a több mint száz bérlőtárs nyilvánvalóan nem egyforma szándékával, lehetőségével. Ezért arra kérjük, e lapon nyilatkozzon néhány kérdésről.

Tekintettel arra, hogy a KVI-vel szemben célszerűnek tűnik közösen fellépni, arra (A tervezett egyesület alapszabály-tervezete itt olvasható el) Az egyesület létrehozásához legalább tíz bérlő egybehangzó szándéka szükséges.

Úgy gondoljuk, hogy az állami tulajdonos (KVI) felé a bérlők közösségének (az esetleges egyesületnek) a következő javaslatot kellene tennie:

- kezdeményezze a ház privatizációját, oly módon, hogy a bérleményüket megvásárolni szándékozó és tudó lakóknak a lakást a szokásos kedvező feltételek mellett felajánlja megvételre;

- a bérleményüket megvásárolni nem tudó vagy nem akaró lakókat kivásárolja vagy bérleti jogviszonyukat határozatlan ideig fenntartja;

- a felszabaduló lakásokat és a jelenleg nem hasznosított közös tereket – különös tekintettel a padlástérre, a pincére és az üzlethelységre - ingatlanfejlesztő beruházónak nyilvános pályázaton értékesíti, úgy, hogy a cserében vállalja az épületben szükségessé vált felújításokat, kivéve a sgrafittoval diszített, műemléki védettség alatt álló homlokzat restaurálását.(sgrafitto restauralása)

- Ez utóbbi (sgrafitto restauralása) meggyőződésünk szerint részben állami, részben pályázati forrásokból valósítandó meg, amihez az általunk elképzelt egyesület szívesen nyújt támogatást a KVI-nek. (Ebben a modellben három féle tulajdonosa lenne a háznak: az állam (KVI), a bérleményét megvásárló lakó, a felújításra vállalkozó beruházó).

Kérjük, nyilatkozzon, hogy

- egyetért-e a közös fellépés szükségességével, és csatlakozna-e a tervezett egyesülethez? - igen - nem

- meg óhajtja-e venni a bérleményét? – igen nem megvenném, de nincs rá pénzem

- egyetért-e a fenti privatizációs javaslattal? - igen nem

Megjegyzésem:

Aláírás Lakás: emelet: ajtó:

Kérjük, hogy e levelet válaszaival, aláírva haladéktalanul adja le a Házmesternek!

Köszönjük - tucatnyi lakótárs nevében: Léderer Pál, II. 45.

Elindítottam egy internetes naplót, amelyben közösen dokumentálhatnánk a ház történetét és törekvéseinket. A blog a http://www.andrassy88.blogspot.com internetcímen érhető el.

Nincsenek megjegyzések: